Od kilku tygodni sama przyrzadzam smaczny i zdrowy jogurt naturalny,który stanowi mój codzienny posiłek z płatkami ,owocami czy na inny dowolny sposób. Na dobry początek mojej jogurtowej przygody zakupiłam "zwykłe" bakterie:
Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus z firmy Lactina (kupiłam na ebay) .
Jogurtownicę już miałam ,kupiłam kiedyś w promocji w Holland&Barrett z firmy Easiyo wraz z kilkoma paczkami gotowych mieszanek jogurtowych ,do których to szczerze się zniechęciłam po przeczytaniu składu(cukier ,ulepszacze jakieś dodatki itp) więc sprawa ,że tak powiem była prosta i mogłam działać ,że tak powiem od razu.
Przygotowanie jogurtu jest bardzo proste i szybkie w takiej jogurtownicy bo nie wymaga żadnego mniej lub bardziej skomplikowanego sprawdzania temperatury mleka,mieszania i bałaganu w kuchni. Nie zajmuje też ona dużo miejsca a otrzymujemy szybko litr wspaniałego i zdrowego jogurtu.
💓💓💓💓💓💓💓💓
Do wszystkich dobrodziejstw jakie można odnaleźć w jogurtach zachęciły mnie wykłady Pani dr Jadwigi Kempisty ZAJRZYJ TU a do szczęscia brakowało mi juz tylko książki "Leczenie żywieniem"i cudownego jogurtu L+
Ostatecznie zakupiłam oba 😀
Po wymieszaniu zawartości saszetki z litrem mleka ( żywotność bakteri to okres około sześciu
miesięcy) otrzymuję litr PRAWDZIWEGO jogurtu a do ponownego pozyskania pełnowartościowego jogurtu potrzebne są cztery łyżki odlane z jogurtu przygotowanego wczesniej.
Jak wygląda taka jogurtownica ?
To tzw termos z przystosowanym do tego pojemnikiem (jest wykonany ze specjalnego trwałego i bezpiecznego tworzywa).Można też zakupić dodatkowe pojemniki większe do przygotowywania jogurtu i mniejsze do jego zabierania ze sobą np do szkoły czy pracy.Sa też obecnie na rynku nowe typy jogurtownicy .Słowem jest tego do koloru i wyboru.
Pojemniki i termos są łatwe w użytkowaniu i myciu.
Aby przygotować jogurt wystarczy trzy minuty ! Potrzebne jest około półtora litra wrzątku,którym uzupełniamy termos tylko go do krwędzi czerwonego krążka ( krążek
Tu jest zapas czterech łyżek:
Który to mieszam z świeżym pasteryzowanym mlekiem ( z UHT też wyjdzie nie udaje sie jednak jogurt przygotować z angielskiego mleka,które jest dodatkowo homogenizowane)
Po dokładnym wstrząśnięcu dokładnie zamknięty pojemnik wkładam do jogurtownicy z wrzątkiem i zakręcam termos.Po ośmiu godzinach posiadówki w termosie jogurt jest gotowy i należy go po prostu włożyć do lodówki.
Założona na opakowanie gumka pozwala mi rozpoznać typ jogurtu(zakładam ją na ten L+) ponieważ mam dwie jogurtownice i cztery pojemniki oraz trzech dorosłych entuzjastów jogurtu w domu więc "produkuję" go zazwyczaj dwa litry dziennie ...😃
Skopiowana informacja ze strony Leczenie żywieniem KLIK
Zalety jogurtu jogurt L + ma korzystne działanie na przewód pokarmowy: poprawa trawienia i wchłaniania pokarmów, lepsza perystaltyka jelit, wytwarzane przez bakterie substancje takie jak m.i.n.kwas mlekowy powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.
1 szt/saszetka wystarcza na 1 litr mleka. Czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Jogurtu L+. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika/słoiczka jako zaczyn na kolejne namnażanie, lub spożywamy zrobiony jogurt i pod koniec zostawiamy około 4 łyżki.
Poleca się przy:
- zaburzeniach trawienia i przyswajania
- zakażeniach Helicobacter pylori
- grzybicy przewodu pokarmowego
- wzdęciach
- zgadze
- wrzodach żołądka i dwunastnicy
- skłonności do biegunek
- zaparciach
- po kuracji antybiotykowej
- w chorobach przewlekłych
- przy długotrwałym stosowaniu leków
- w celu wzmocnienia odporności
- przy przewlekłym stresie
- w alergiach
- dla osób uprawiających sport
Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.
ZALETY DOMOWEGO JOGURTU
Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego.
Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.
Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
Nie zawiera glutenu.
Wzmacnia paznokcie i włosy.
Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.
Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.
Są przygotowywane według reguł ekologicznych.
Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.
Nie zawierają śladowych ilości alergenów.
Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Z NASZEGO JOGURTU MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.
Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.
Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
Ja dodam tylko tyle,że stosuję go również jako maskę na twarz (świetnie napina ,nawilża i oczyszcza skórę) oraz jako maskę do włosów,które błyszczą się później jak nigdy(mieszam jogurt z ulubionym olejem lnianym,żółtkiem i miodem i trzymam przd myciem pod ciepłym czepkiem około pół godziny ) .
PS.👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
Wpis na blogu nie jest na siłę poleceniem strony Leczenie Żywieniem .
Osoby które do mnie zaglądają juz to wiedzą a nowe muszę przekonać .
Jestem fanką Pani dr Jadwigi Kempisty , która niestety już odeszła od nas w lutym...Mam cichą nadzieję ,że uśmiecha się z zaświatów wiedząc ,że jej ciężka praca wpojenia prostych zasad żywienia jest dla kogoś po prostu pożyteczna.A zwykłe jedzenie w zgodzie z porą roku i otaczjącym nas miejscem gdzie mieszkamy i żyjemy może nie tylko odżywiać ale także leczyć .Wydaje się to proste ale czy to co proste... jest łatwe?...
Polecam spróbować wykonać dowolna techniką naturalny jogurt :)
Dziękuję za zaglądanie na mojego makowego bloga👄
Pozdrawiam
Alicja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz